Project BEHEER(S) – Mythe van de Natuur

Project BEHEER(S) – Mythe van de Natuur

Mythe van de Natuur is een natuurkunstproject op de grens van Drenthe en Friesland dat de hedendaagse beleving van de natuur als uitgangspunt heeft.
Loes Heebink, beeldend kunstenaar, maakte voor reeën een oversteekplaats op de Bosweg in Diever met de titel ‘BEHEER(S)’. In het kader van de ‘Mythe van de Natuur’, een beeldende kunst explosie in het Drents-Friese Wold, wordt op deze wijze voorrang verleend aan de natuur.

“Mens, dier en plant delen een planeet en maken gebruik van dezelfde lucht, bodem en hetzelfde water. Het is een stroom van leven die onderling op talloze wijze verbonden is. Die dichtheid van de bevolkingssamenstelling en gespannenheid van tegengestelde belangen, maakt dat er druk komt te staan op dit ‘samenleven’.
Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot gebied, zodat er een balans kan zijn voor het aanwezige leven en het tijdelijke bezoek van buitenstaanders.
Toch loopt er een noodzakelijk litteken door het gebied nl. de Bosweg die Diever met Appelscha verbindt, maar die tegelijkertijd het natuurgebied doorsnijdt.
Ik wil een balans brengen in de rechten en veiligheid van de verschillende gebruikers. Ik zou tijdelijk op een subtiele en veilige manier de verkeersregels willen aanpassen, zodat er gelijkheid in gebruik kan ontstaan. Halverwege de Bosweg wil ik beide zijden verbinden door een groen zebrapad; een reeënwissel. Een aangepast verkeersbord dat waarschuwt voor overstekend wild. Door een ‘twist’ te geven aan bestaande regels wil ik mijn ‘interventie’ vorm geven”.

Silouetten van een reebok en een reegeit zijn op het wegdek geschilderd met retro-reflectieve verf, zodat ’s nachts door de koplampen de silouetten oplichten en automobilisten hun snelheid terugnemen omdat ze denken dat er iets op de weg ligt.