2011-2019 Kunstopdracht Vinkeveld, gemeente De Ronde Venen, locatie Vinkeveen. Op twee locaties (een ontmoetingsplek en een uitzichtpunt) staat het werk; “Wuivend riet en deinende sloepjes”; dag en nacht.
2019 – Kunstproject Clemenswerther Flüsterer
installatie met als thema ‘de verbinding van de mens met de natuur via dieren’. Materiaal; transparant plexiglas met een soundscape van Marinus Groen. Emslandmuseum Schloss Clemenswerth, Sögel, Duitsland.
https://vimeo.com/357637378/7ca5639373
‘Fluisteraars’ within exhibition CONTRAST in Sculpturepark de Havixhorst in De Wijk NL (20th of June 2021 till the 15th of April 2022) This exhibition with work by Guus Hellegers, Francesca Zijlstra and Loes Heebink surprises by the contrast. The robust figures of Zijlstra, inspired by antiquity, the ‘flat’ and in a sense humorous images of Hellegers and the transparent and whispering objects of Heebink, find each other in the beautiful, leafy gardens of Sculpture Park De Havixhorst. They arouse awe, evoke a smile and make you watch and listen to the convergence of culture and nature. https://www.beeldenparkdehavixhorst.nl/exposities/2021-contrast A bound catalog has been published for this exhibition and can be obtained from Stichting Beeldenpark de Havixhorst. https://www.beeldenparkdehavixhorst.nl/webshop/
2018 Werkperiode NES Residency, Skagaströnd, IJsland
Gedurende een maand heb ik in deze residency gewerkt ik aan een aantal foto’s, tekeningen en video vanuit het concept Sky Kisses Earth. Een fotoverslag is te zien via deze link.
https://myaccount.albelli.nl/online-products/AL1921882555
still uit Prologue
2015
In opdracht van de Openbare Bibliotheek in Roden is het kunstwerk destijds (1997) speciaal ontworpen om enerzijds de locatie van de bibliotheek beter zichtbaar te maken, maar ook aan te geven dat er allerlei soorten en vormen van informatie en communicatie aanwezig zijn. Gebarentaal is hierbij gebruikt als metafoor om universele communicatie aan te duiden.
Ook op de nieuwe locatie blijft deze betekenis belangrijk; de vorm van het kunstwerk met de ‘handen’ is voor de nieuwe locatie is aangepast in een nieuw ontwerp met een vergelijkbare betekenis; Waar is het boek? Het boek is om de hoek!
In samenwerking met Shlomo Schwarzberg (b.k.) en Jan Tabak (constructie)
2015
De tentoonstelling ‘Gestolde tijd’ die georganiseerd is ter gelegenheid van de nieuwe aanbouw (met expositieruimte en theater) van het woon-zorgcentrum Tienelswolde in Zuidlaren.
Voor deze eerste tentoonstelling in de nieuwe galerie zijn 8 kunstenaars (Arjen Boerstra, Wia van Dijk, Harry Cock, Loes Heebink, Els Otten, Jet van Oosten, Ruud de Rode, Gert Sennema) gevraagd naar aanleiding van of samen met de bewoners nieuw werk te maken.
Het project ‘Levensreizigers’ bestaat uit een serie van 12 panorama-foto’s van de kamers met portretten van hun bewoner. Deze hangen groot afgedrukt binnen de tentoonstelling. Twaalf bewoners nemen ons mee op reis nemen door hun kamer aan de hand van dierbare voorwerpen die, vanuit een afvalrace (van groot wonen naar steeds kleiner), hun levensverhaal illustreren.
Foto’s en verhalen zijn gebundeld in een boekje ‘Levensreizigers – de wereld die Tienelswolde heet’. De korte verhalen zijn geschreven door Gonneke Bonting, op basis van interviews en sfeerbeschrijvingen.
2014
Masterplan en realisatie Maskerade MOVE-IT!, lustrum RUG400, Groningen; bestaande uit 3 optochten/wandelingen met zang, film en bewegende kunstobjecten i.s.m. kunstenaars, stadjers, studenten rondom de thema’s Energy (Serenade), Sustainable society (Promenade) en Healty Aging (Parade).
http://www.rug400.nl/nl/agenda/maskerade-move-it-0
2013
Open Up, AIR-project in GGz Emergis, Goes – 1e pilotproject door Loes Heebink.
Jaarlijks worden 12.000 mensen gesepareerd in de GGZ. Instellingen hebben al veel bereikt met mensvriendelijke oplossingen. Toch is een cultuuromslag nodig in de praktijk. Open UP creëert tijdelijke Artists-In-Residence plekken in GGZ instellingen, waar kunstenaars vrijheid, isolatie en gastvrijheid verbeelden en cliënten en medewerkers in creatieve workshops worden uitgenodigd. Zo wordt de aandacht gevestigd op separatie en de noodzaak tot verandering nog duidelijker.
https://www.facebook.com/kunstproject.openup
2013
Kunstproject Levensloop in Selwerd/Paddepoel, Groningen, waar 88 nationaliteiten wonen.
Levensloop is een community art-project in de wijken Selwerd en Paddepoel en bestaat uit verschillende activiteiten rondom de vervaardiging van een wegwijzer in Park Selwerd. Samen met bewoners wordt gewerkt aan het ontwerpen en realiseren van een wegwijzer op het Pieterpad, dat door het park loopt. Het centrale thema van het project is “lopen”, wat kan lopen betekenen voor jezelf en voor anderen en hoe verlopen de levens van verschillende mensen? Het idee om een wegwijzer te vervaardigen kwam van Hans Mulder, wijkbewoner en lid van de wijkraad. Samen met Buro Loeks en beeldend kunstenaar Loes Heebink is een activiteitenplan bedacht om het project breed in de wijken uit te zetten. Schrijfster Gonneke Bonting heeft verschillende mensen geinterviewd over hun levensloop en hoe ze in Selwerd en Paddepoel terecht zijn gekomen. Het zijn korte, ontroerende, maar ook lichte verhalen geworden. De schoenen van de ‘verhalenvertellers’ zijn hun portretten.
https://www.facebook.com/pages/Levensloop/189656137778069
http://www.youtube.com/watch?v=qnCoEgYLRjw&feature=youtu.be
http://nl.blurb.com/b/4099474-levensloop
2013
Kunstproject (F)luisterbank in Oosterparkwijk, Groningen
Op initiatief van Jacqueline Pieters, actief wijkbewoonster en lid van werkgroep ONS, werd het idee ontwikkeld om samen met Buro Loeks en beeldend kunstenaar Loes Heebink een ‘verhalenbank’ te maken. In het kunstproject (F)luisterbank worden verhalen samengebracht in een speciaal ontworpen buitenbank, waar ‘met een druk op de knop’ allerlei korte geluidsfragmenten te horen zijn over gekke, ontroerende, opmerkelijke gebeurtenissen in en rond het Blauwe Dorp en de Oosterpark.
Het eerste deel van het project bestaat uit een fototentoonstelling ‘Oosterpark, daar zit je goed’; portretten van Oosterparkers, thuis op hun eigen bank met hun eigen bijzondere verhaal over de wijk en/of hoe het is om in het Blauwe Dorp te wonen.
Het tweede deel van het project bestaat uit het gezamenlijk ontwerpen van schaalmodellen voor de (F)luisterbank door bewoners uit de wijk
Naast beeldend kunstenaar Loes Heebink en vakmensen uit de wijk, worden hiervoor specialisten uitgenodigd m.b.t. meubelvormgeving, duurzame materialen, electronica en moderne technieken als 3D-printing, zodat de deelnemers tot een uitwisseling komen en van elkaar leren in de workshops. Het gekozen model wordt 1:1 schaal gemaakt en uiteindelijk geplaatst in de speelplaats op het Lindenhof.
http://nl.blurb.com/books/4259005-the-making-of-f-luisterbank
https://www.facebook.com/pages/Fluisterbank/169762909805243
2012
Groepstentoonstelling ‘Rituelen’ in SMZ en Galerie Het Langhuis, Zwolle
2012
Manifestatie Mythe van de natuur, Drents-Fries Wold, Appelscha
2012
Groepstentoonstelling ‘Lucht’ in Batmen
2011
Projectspace 98Weeks in Beirut, Libanon
2011 Project coördinatie Kunstmanifestatie Nieuwe Wegen, Groningen
2010 Solotentoonstelling Casa 5, Tavira, Portugal
2010 Foto opdracht Kunstraad Groningen
2009 Solotentoonstelling in De Gallerij van de Lawei, Drachten
2008 Groeptentoonstelling CBK/Vanderveen, Assen
2007 Masterplan Hoog Dalem, Gorinchem
2007 Kunsthalle Lingen, Duitsland
2006 Groepstentoonstelling “Reis door mijn kamer”, tentoonstelling KiK, Kolderveen
2005 Kunsthuis Secretarie, Meppel
2005 Kunstfort Vijfhuizen
2005-2007 Kunstopdracht gemeente Borsele, locatie Heinkeszand
2005 IVN Amsterdam, zeefdruk in oplage van 400 stuks
2004 Perron 1, Delden
2001 CBK, Alphen a/d Rijn (tentoonstelling en oplevering opdracht)
2001 Groepstentoonstelling No milk today, voormalige zuivelfabriek Kolderveen
2001-2003 Kunstopdracht VKDG/gemeente Delfzijl
2000 Tentoonstelling Sophie’s Gallerij, Utrecht
2000 Landelijke tentoonstelling “Inkeer”, locatie Middelburg
1999 Tentoonstelling Wadi Nisnas, Haifa, Israël
1999 Kunstopdracht Primary-school, Qadima, Israël.
1998 Solotentoonstelling Kunstcentrum M17, Enschede
1998 Kunstpaviljoen, Nieuw-Roden
1998 Vishal / St.Bavo, Haarlem
1998-2002 Masterplan Semslinie Kunstlijn “Grenslopers langs de Semslinie”
1997 Kunstenaarsinitiatief SAFE, Dalfsen
1997 Bibliotheek, Roden