(F)luisterbank in het Blauwe Dorp/Oosterparkwijk, Groningen (2013)

Midden in het Blauwe Dorp, een buurt in de Oosterparkwijk, staat een op het eerste gezicht gewone bank in de Lindenhof. Maar zit je hierop dan komen er verhalen. Verhalen van bewoners uit de buurt. Dit project met de titel (F)luisterbank is een idee van Jacqueline Pieters, bewoonster van deze wijk en actief lid van werkgroep Oosterpark Nooit Saai, kunstwerkgroep van de Bewonersorganisatie Oosterparkwijk.

Kunstenares Loes Heebink realiseerde het (F)luisterbank samen met bewoners. Verhalen van en vertelt door bewoners over het heden en verleden van de wijk verzamelde zij voor de bank. Verhalen van authentieke in het Blauwe Dorp geboren bewoners en van meer nieuwe bewoners. Ook het ontwerp van de bank is een samenwerking van een groep bewoners, de kunstenaar en meubelontwerper.

Het project (F)luisterbank is gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord, Wijk als Werkplaats en het Annie Takken Leefbaarheidsfonds. Het kunstwerk valt te scharen onder de noemer Community Art: kunst voor én door bewoners. Het doel is tweeledig; enerzijds het bevorderen van bewonersparticipatie en het versterken van de sociale cohesie in de wijk en ook het verfraaien van openbare ruimtes.