kunstopdracht Vinkeveld 2011-2017

Wuivend riet en deinende sloepjes – Loes Heebink

Karakteristieke elementen van Vinkeveen en omgeving, zoals uitgestrekte rietlanden en dobberende bootjes zijn inspiratie om te komen tot twee elementen die de ijlheid en tegelijkertijd een vorm aan elkaar gaan verbinden. Belangrijkste vormelementen zijn de ‘bootvorm’ en ‘rietstengels’.
Ze vormen de metafoor voor de verbinding met het water en de rietlanden die ooit de basis voor de vervening en de turfwinning waren en nu nog steeds het beeld van Vinkeveen bepalen.

De ontmoetingsplek in de vorm van een zwevende tafel in de vorm van een boot, vormt het centrale middelpunt op de Brink midden in de wijk. De tafel zweeft doordat hij slechts aan één kant op de rietstengels ‘staat’. Zacht licht (toplichtjes boven in de rietstengels) zal ’s avonds aandacht trekken naar deze locatie. De boot-tafel is aangemeerd in een ovale ‘vijver’ waarbij golvend water in een grafische bestratingspatroon aangegeven wordt.

De tweede locatie, met een verwijzing naar de kenmerken van Vinkeveen is het ‘podium’, een verhoging aan de rand van de wijk die uitkijkt op natuurgebied Mariekenland. Een grafisch patroon van lichtreflectie op water vormt de ondergrond voor een omhooggetild element, dat zichtbaar maakt dat Vinkeveld ongeveer 1,5 meter hoger ligt dan de omringende omgeving. Het podium wordt afgezoomd door een rand van ‘rietstengels’ met kleine toplichtjes boven in de stengels.
Deze plek kan de functie krijgen van uitkijkplek, podium voor kleine evenementen en verblijfsplek aan de rand van de wijk met een weids uitzicht.

De ‘water’tekening in de bestrating vormt de overgang van de openbare ruimte naar het kunstwerk.
Het geeft een definiëring van de ruimte en maakt verbindingen naar de bebouwde omgeving.
Er wordt gewerkt met eenvoudige betonklinkers in wit en antraciet, juÍst anders van kleur dan de gebruikte (steenrood) klinkers voor de straten en stoepen om een onderscheid in functie aan te geven.